Мова - це душа народу.

Сьогодні - Міжнародний день рідної мови. За результатами різних опитувань,для 67 - 70% українців рідною є саме українська.Також в україні розмовляють мовами національних меншин та корінних народів. Ми зібрали 10 цікавих фактів про українську мову. 
Факт 1.Українська мова одна з наймилозвучніших мов світу. 
1934 році в Парижі лінгвістичному конгресі провідні фахівці визнали українську мову третьою з поміж  усіх мов (після французької та фарсі).
На аналогічному форумі мовознавців у Швейцарії, де головними критеріями оцінки були ефонічна система мови, її мелодійність і мелозвучність українську мову було названо другою після італійської. 
Факт 2.Найдовшим словом в український мові є слово " дихлордифенілтрихлорметилиетан".У цьому слові є 30літер. 
Факт 3.На відміну від інших східнослов'янських мов, в український мові є кличний відмінок. 
Факт 4. Сучасна українська мова має близько 256тисяч слів. 
Факт 5. В український  мові найбільша кількість слів починається на літеру П".Найменш уживаною літерою українського алфавіту є літера" Ф ".
Факт 6. Вчений В.Кобилюк довів, що українська мова сформувалася  в X-lV тисячоліттях до нашої ери. 
Факт 7.Відповідно до видання "Короткий словник синонімів української мови ", в якому розроблено 4279 синонімічних рядів, найбільшу кількість синонімів має слово "бити"
45 синонімів. 
Факт 8.Назви всіх дитинчат тварин в український мові відносяться до середнього роду. 
Факт 9.За лексичним запасом найбільш близьким до української  мови є: білоруська (84%),польська (70%) та сербська (68%).
Факт 10. Офіційно вважається, що після видання "Енеїди " Івана Котляревського, українська мова була прирівняна до літературної мови. Івана Котляревського по праву вважають основоположником нової української мови. 


Коментарі

Популярні публікації